Ouderenmishandeling

Huiselijk geweld wat zich richt op mensen van 65 jaar of ouder valt onder ouderenmishandeling. Bij oudermishandeling wordt aan een persoon van 65 jaar of ouder fysieke, psychische of materiële schade toegebracht door het handelen of het nalaten daarvan door alle personen die een terugkerende persoonlijke of professionele relatie met de oudere hebben. De oudere is vaak gedeeltelijk of volledig afhankelijk van deze personen. (VWS, 2011; H. Comijs, 1996). Ouderen zijn kwetsbaar voor misbruik en kan van kwaad tot erger gaan.

Ouderenmishandeling komt voor in huiselijke kring, maar ook in een zorginstelling. In huiselijke kring betekent dat mishandeling door partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden of huisvrienden. In een zorginstelling gaat het om mishandeling door beroepskrachten in de zorg. Mishandeling door professionals in een zorginstelling behoort niet tot de taak van Veilig Thuis, hier heeft de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een taak. De mishandeling kan het resultaat zijn van zowel actief (plegen van handelingen) als passief (nalaten van handelingen) gedrag.

Ouderenmishandeling kan voorkomen in verschillende vormen: lichamelijk, geestelijk en/of seksueel gebied. Daarnaast kan een oudere te maken krijgen met verwaarlozing en financieel misbruik. Het verschil tussen huiselijk geweld en ouderenmishandeling zit hem vooral in de mate van afhankelijkheid. Bij ouderenmishandeling is men afhankelijk voor zorg of financiën van bijvoorbeeld (ex)partners, kinderen, familieleden of huisvrienden. Vaak gaat dat goed, maar helaas niet altijd. Soms komt de mishandeling voort uit overmacht of overbelasting. Soms maken mensen ook misbruik van de situatie en de afhankelijkheid van de oudere. Overbelaste mantelzorg en financieel misbruik zijn vormen van geweld die vooral bij ouderen voorkomen.

Wie maakt zich schuldig aan ouderenmishandeling?

Vaak is de pleger een naaste van het slachtoffer, bijvoorbeeld een dochter, zoon, echtgenoot of kleinkind. Soms hebben plegers zelf problemen, bijvoorbeeld een alcohol-, drugs, gok-, of financieel probleem. Het kan ook zijn dat iemand de langdurige verzorging van de oudere steeds meer ervaart als een last die te zwaar op zijn of haar schouders drukt. Dit wordt ook wel ontspoorde mantelzorg genoemd.

Ouderenmishandeling kan zich in verschillende vormen presenteren:

  • Lichamelijk geweld: slaan, schoppen en andere vormen van fysieke mishandeling.
  • Psychisch geweld: uitschelden, vernederen, dreigen met geweld, spullen kapot maken, geld afhandig maken, niets mogen beslissen of bang gemaakt worden.
  • Verwaarlozing: niet zorgen voor de basisbehoeften zoals aandacht, eten en drinken, kleding, gas, water en licht. Denk hierbij aan ondervoeding of doorligwonden.
  • Financiële uitbuiting: het ongepast gebruik van de bezittingen. Het wegnemen van geld, sieraden, goederen, verkoop van eigendommen zonder toestemming, misbruik van machtigingen, koop op naam van slachtoffer, uitoefening van druk bij testamentwijziging of wilsbeschikking, financieel korthouden, misbruik van rekeningen, noodzakelijke hulpmiddelen onthouden en PGB-fraude.
  • Seksueel misbruik: alle seksuele of seksueel getinte interacties die in een situatie van ongelijkwaardigheid onder dwang en/of in afhankelijkheid gebeuren. Het omvat ook grensoverschrijdend gedrag.

Financieel misbruik stoppen we samen

Financieel misbruik is de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling. Ruim 30.000 ouderen zijn hiervan jaarlijks het slachtoffer. Bijvoorbeeld doordat iemand bij het boodschappen doen ook de eigen boodschappen afrekent met de bankpas van de oudere of eigendommen meeneemt. Bijna altijd is er sprake van een afhankelijkheidsrelatie en dat maakt het onderwerp moeilijk bespreekbaar.

Bij Veilig Thuis Zuid-Holland Zuid kunnen slachtoffers, daders, omstanders en professionals terecht voor deskundige hulp en advies bij (vermoedens van) ouderenmishandeling. We zijn getraind en ervaren in het bespreken van signalen van ouderenmishandeling met betrokkenen en professionals. De professionals bij Veilig Thuis werken nauw samen met andere professionals die bij de oudere betrokken zijn. Samen met u willen we de taboesfeer doorbreken en ouderenmishandeling bespreekbaar maken.

Flyer financieel misbruik ouderen

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Veilig Oud Drechtsteden & Alblasserwaard

Filmpjes over financieel misbruik van ouderen

In een serie korte TV-interviews met verschillende betrokken beroepskrachten zijn de aspecten van financieel misbruik van ouderen onder de aandacht gebracht.
De TV-interviews zijn hier terug te zien: wat is financieel misbruik, de signalen van financieel misbruik, stappen die u kunt zetten en het voorkomen van financieel misbruik.

Bellen Mailen

How to translate text

  1. Select the text you want to translate.
  2. Choose 'Vertalen'.
  3. Select the language you prefer.
  4. You can read and/or listen to the translated text. This text is generated by Google.